BMX Greenhoppers feliciteert

JELLE

met zijn zilveren medaille!

%
  • days
  • hours
  • minutes
  • seconds

JELLE VAN GORKOM WINT ZILVER OP DE OLYMPISCHE SPELEN IN RIO

RIO DE JANEIRO - Minutenlang stond BMX'er Jelle van Gorkom met zijn handen in de lucht voorbij de finish. De zilveren olympische medaille was de ultieme beloning voor een carriere met meer downs dan ups. Van balanceren tussen podiums en ziekenhuisopnames.

"Het is het allemaal waard geweest", zei hij met een brok in zijn keel. "Voorbij de finish ging er zoveel door me heen. Mijn hele carriere spookte in een minuut door mijn hoofd. Alle opofferingen. Het verhuizen naar Papendal, het opgeven van mijn studie. En natuurlijk alle blessures. Ik zag me mezelf weer uitgeteld liggen in Amerikaanse ziekenhuizen. En dan steevast die lange, moeilijke revalidatieperiodes. Toch ben ik altijd blijven geloven dat ik ooit die olympische medaille zou winnen. BMX is mijn leven. Van opgeven heb ik nooit willen weten."

Vier jaar geleden liep zijn olympische droom in Londen heel anders dan hij zich had voorgesteld. Vier maanden voor die Zomerspelen maakte Van Gorkom (25) bij een race in Chula Vista (nabij San Diego) een huiveringwekkende crash. Drie dagen lag hij in het ziekenhuis aan de beademing. Niet de gebroken ribben, een klaplong, een hersenschudding en een kniewond hielden hem vervolgens weken in de VS, vooral een gaatje in zijn long was zo ernstig dat de doktoren de lange vlucht verboden. Het was een wonder dat hij Londen 2012 alsnog wist te halen. Al was het, naar eigen zeggen, slechts op halve kracht. Sinds hij in de Britse metropool in de kwartfinales werd uitgeschakeld, zinde hij op revanche in Rio de Janeiro.

In Rio de Janeiro rekende Van Gorkom af met alle pech en reed hij vanaf de eerste dag een fantastisch toernooi. In vrijwel alle runs eindigde hij bij de eerste drie. Al op de tweede dag wist hij in zijn heat het complete WK-podium te verslaan. Run na run zag je zijn zelfvertrouwen groeien.

Dolblij viel hij na het olympische zilver in de armen van bondscoach Bas de Bever, met wie hij de afgelopen jaren zoveel had meegemaakt. In San Diego week De Bever een week lang geen minuut van zijn ziekenhuisbed af. "Ik denk dat mijn blijdschap genoeg zegt", vertelde Van Gorkom enkele minuten later. "Ik heb echt veel tegenslagen gekend. Elke keer was het maar de vraag of ik op dit niveau terug kon komen. Als je dan op het belangrijkste sportevenement, zeker in onze sport, zilver kan winnen, dan voelt dat als een grote overwinning."